SCURT ISTORIC
In partea de nord a Carpatilor Orientali se cuibareste de ani buni Comuna Muzeu Ciocanesti prin care trece Bistrita Aurie, cantata In poeme si legende. Aici se gaseste de 137 de ani neobosita Scoala Ciocanesti, In prezent gazduind un numar de 184 de elevi.
Conform datelor extrase din Arhivele Mitropoliei Bucovinei intitulate "Schematismus der Bucoviner Gr.Ar. Arhiepiscopal Diucese","Scoala populara din Ciocanesti" s-a activat In anul 1873. In acelasi an satul Ciocanesti numara 835 locuitori.
-In anul 1874 scoala are doua clase
- In anul 1903 scoala are trei clase
In anul 1905 scoala are patru clase, limba de predare fiind limba romana, iar ca obiect de Invatamant germana, dascal fiind Pascan Mihai, cu certificat de capacitate pentru Invatator.
In 1948 apare prima promotie cu 7 clase, iar In 1965 prima promotie cu opt clase.
In anul 1983 se inaugureaza noul local al scolii, cu 8 sali de clasa (laborator de fizica - chimie, laborator de biologie, biblioteca, sala profesorilor )
In 1968 comuna a fost unificata cu comuna Iacobeni, ramanand sat al comunei cu resedinta la Iacobeni, judetul Suceava.
Prin Legea 430/2002 a fost reInfiintata comuna Ciocanesti, cu satele Ciocanesti si Botos.
Pe parcursul anilor a avut loc o dezvoltare continua atat pe linia largirii bazei materiale, cat si In ceea ce priveste corpul profesoral, calitatea actului pedagogic, scoala cladindu-si Incet, dar sigur, un binemeritat prestigiu.
In perioada 2004-2005 Scoala a fost dotata cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii cu calculatoare, fiind astfel amenajat un cabinet de informatica, unde se desfasoara orele de informatica (optional).
In perioada 2006-2008 Scoala a intrat Intr-o reabilitare partiala, subventionata de MEC, ce a constat In:
- construirea grupurilor sanitare interioare (atasate cladirii initiale a scolii),
- construirea unei sali speciale pentru activitatea "Lapte corn",
- Inlocuirea tamplariei initiale (usi, ferestre), cu tamplarie termopan
- montarea centralei termice – pe lemne si a instalatiei aferente acesteia
- parchetarea tuturor spatiilor interioare cu parchet laminat
- Imbracarea cu gresie a holurilor si scarilor interioare
- schimbarea lambriului initial (din placaj) cu lambriu plasticat, atat pe holurile unitatii, cat si In salile de clasa
- Imbogatirea bazei materiale a unitatii, prin dotarea cabinetelor si laboratoarelor (fizica- chimie si biologie), precum si cu articole sportive achizitionate prin bugetul de stat, conform Ordinului OMECT 3504/2008
- Imbogatirea fondului de carte din biblioteca scolara, prin Ordinul OMECT 3504/2008
In anul 2010 s-a transformat o sala de clasa obisnuita In sala de gimnastica, In scopul utilizarii cu eficienta a materialelor sportive existente In dotarea unitatii In timpul orelor de educatie fizica. Sala de gimnastica a fost necesara pentru ca orele de educatie fizica se desfasurau In sali de curs, activitatea fiind incomoda atat pentru elevi, cat si pentru profesor.
"Cartea de vizita" a scolii este sustinuta de temeinicia pregatirii profesionale a cadrelor didactice, de nivelul bun de pregatire al elevilor, de mediul ambiant realizat de cadre didactice, elevi si parinti. Cel mai important lucru Il constituie crearea unei atmosfere de seriozitate, de munca, care sa permita realizarea idealului educational al scolii romanesti, dezvoltarea libera, integrala si armonioasa a individualitatii umane, formarea personalitatii autonome si creative.
Populatia comunei Ciocanesti, la recensamantul facut In anul 2003, era de 1.560 locuitori. Pe sate populatia arata astfel: Ciocanesti - 1020 locuitori si Botos - 540 locuitori. Componenta populatiei dupa confesiunea religioasa, este In totalitate crestin ortodoxa.
Activitatile specifice desfasurate In zona de munte sunt:
• activitati de baza- cresterea animalelor, exploatarea si prelucrarea lemnului, agricultura si turismul
• activitati secundare- comert, agroturism, mestesuguri traditionale (Incondeiatul oualor) si promovarea traditiilor
O alta activitate de baza a fost mineritul, dar dupa restructurarile din acest domeniu, o mare parte din populatie a fost disponibilizata, scazand astfel potentialul economic si venitul mediu/ membru de familie.
Repere actuale ale scolii
Scoala gimaziala Ciocanesti este singura unitate de Invatamant cu personalitate juridica de pe raza comunei Ciocanesti, care are In subordine urmatoarele structuri: - Scoala primara Botos
- Gradinita cu program Normal Ciocanesti
- Gradinita cu Program Normal Botos
Activitatea de Invatamant se desfasoara pe trei nivele:
- Invatamant prescolar
- Invatamant primar
- Invatamant gimnazial
La nivelul Invatamantului primar, functioneaza In sistem simultan clasele II-III-IV de la Scoala Botos si clasele II-IV de la Scoala Ciocanesti.
Elevii care frecventeaza cursurile scolii sunt In general localnici, dar avem elevi Si din localitațile Invecinate care frecventeaza cursurile la unitatea nostra de Invațamant. Deplasarea elevilor la/de la unitatea scolara se efectueaza cu microbuzul scolar (transport elevi), primit de la Minister de catre Consiliul local al comunei Ciocanesti.
Baza materiala
Unitatea scolara functioneaza In cladire proprie cu destinatie de scoala, la fel ca si celelalte unitati structura (Scoala primara Botos si Gradinita cu Program Normal Botos, Gradinita cu Program Normal Ciocanesti).
Ca spatiu de Invatamant Scoala Ciocanesti dispune de 3 sali de clasa, 2 laboratoare, 3 cabinete, o sala gimnastica, o biblioteca, sala profesori, sala
"Lapte-corn", arhiva, directiune, secretariat/contabilitate, spatiu centrala termica, 1 magazie materiale/garaj, 1 magazie depozitare lemne.
La Scoala Botos, in interiorul careia Isi desfasoara activitatea si GPN Botos, dispunem de 2 sali de clasa pentru Invațamantul primar, 1 sala destinata prescolarilor, sala Lapte-corn si sala profesori, spatiu centrala termica, magazie lemne.
La GPN Ciocanesti dispunem de 1 sala de grupa, o sala-vestiar, o sala Ludoteca (aflata sub tutela administrației locale) si o sala Lapte-corn, magazie depozitare lemne. De asemenea in incinta Gradiniței Ciocanesti isi desfasoara activitatea Clasa pregatitoare intr-o sala de grupa, special-amenajata .
Utilitati
Toate spatiile din incinta Scolii Ciocanesti, precum si structuri, sunt dotate cu sistem de Incalzire termic – pe lemne, iluminat, grupuri sanitare, apa curenta